Home > Roeien > Roei-instructie


Roei-instructie

 

Roeien is een technisch uitdagende sport. Daarom zul je als beginnend roeier eerst leren roeien in een bredere, stabielere boot. In een vaste ploeg krijg je twee keer per week instructie van een van de enthousiaste instructeurs. Gemiddeld kun je na één seizoen examen doen en zelfstandig het water op. Daarbij gaan we ervan uit dat je over een redelijke conditie beschikt en twee keer per week meedoet met de instructie. 

 


Roei-instructiemomenten

 
Instructiegroep Instroomvoorwaarde(n) Instructiemoment(en)
Scullen 1 + 2
  • Beginners, geen roei-ervaring
  • Vrijdag 15:00-17:00u en maandag 19:30-21:00u
  • Zaterdag 11:00-13:00u en dinsdag 19:30-21:00u
Boord 1 + 2
  • Beginners, geen roei-ervaring (boord 1)
  • Doorstromers, met boord 1-diploma (boord 2)
  • Zaterdag 11:00-13:00u en dinsdag 18:00-19:30u
Sturen 1
  • Diploma scullen 2 of boord 1 behaald
  • In overleg met instructiegroep
Scullen 4
  • Diploma scullen 3 behaald
  • Zaterdag 11:00-13:00u
Sturen 2
  • Diploma scullen 4, scullen 5 of boord 2 behaald
  • In overleg met instructiegroep
Jeugdroeien
  • Instroom hele jaar door mogelijk, alle niveaus
  • Zaterdag 9:00-11:00u
 

Roeien met één of twee riemen

Roeien kun je met één of twee riemen per persoon. Bij boordroeien heeft iedere roeier één grote riem. Je moet daarom altijd met een even aantal roeiers in de boot zitten (twee, vier of acht). Bij scullen heeft iedere roeier twee kleinere riemen.

 


Afroeien (examen doen)

Heb je de roeihaal onder de knie, dan kun je examen doen. Dit noemen we afroeien. Op een afgesproken moment laat je dan aan de afroeicommissie zien wat je hebt geleerd. Het gaat erom dat je veilig en blessurevrij kunt roeien. Bij het afroeien wordt ook theoretische kennis van de vaarregels getoetst. 

Afroeieisen en leermateriaal


Stuurinstructie

Naast het aanleren van de roeihaal is ook leren sturen erg belangrijk. Een roeiboot gaat immers niet zomaar rechtdoor. Na de beginnersinstructie stroom je door naar de Sturen 1-instructie. Je leert hier de basis van (veilig) sturen, waar je op moet letten op het water en hoe je jouw ploeg aanwijzingen kunt geven. Ook hier doe je uiteindelijk examen voor.


Doorstromen na de beginnersinstructie

Nadat je je eerste roeidiploma hebt behaald, raden we aan om eerst een paar maanden ervaring op te doen. Ga er met je voormalige instructieploeg of andere leden op uit en maak meters in een wherry of C-boot. Toe aan een volgende uitdaging? Dan kun je in een C1 (stabiele éénpersoonsboot) of gladde vier leren roeien.


Omgaan met kwetsbaar materiaal

Tijdens de instructie leer je ook omgaan met het kwetsbare roeimateriaal. Bij de KDR&ZV verwachten we dat alle leden zorgvuldig omgaan met de boten en riemen. Al het materiaal wordt immers onderhouden door vrijwilligers. Waar je op moet letten en hoe je eventuele schade kunt melden, leer je van de instructeur(s). 

 


 Lid worden?

 
 

 Meer informatie

 
 
 
 

 

Roeinieuws

Decembervieren 2024

Datum: 27 november 2024
Decembervieren 2024 Op 21 december 2024 is het zover: de jaarlijkse onderlinge wedstrijd op ons eigen Wantij! Noteer deze datum in je... Lees meer

KDR&ZV op de Beatrix Winter Race

Datum: 27 november 2024
Tweede plek op Beatrix Winter Race Op zondag 24 november jl. stond de Beatrix Winter Race op de wedstrijdkalender. Deze 6km lange ach... Lees meer
 

 Activiteiten

 
Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria
 

KDR&ZV
Postbus 517
3300 AM Dordrecht
secretariaat

 

Havenkantoor
06-24 84 28 19
havenmeester

 

Roeiafdeling
roeisecretariaat

 

Zeilafdeling
 zeilsecretariaat

 

Volg ons op:

 
logo-kdrzv