Bij onze vereniging word lesgegeven volgens de niveaus van de Commissie Watersport Opleidingen - het CWO systeem.
Het CWO-systeem kent vele diploma’s. In principe heeft elke discipline drie diploma’s, enkele zelfs vier. De opbouw van de diploma’s is bijna altijd dezelfde:
Diploma I geeft aan dat alle basisvaardigheden zijn geleerd.
Diploma II betekent dat er onder normale omstandigheden zelfstandig gevaren kan worden.
Diploma III wil zeggen dat men t/m windkracht 6 Beaufort kan zorgen voor een veilige vaart voor schip en bemanning.
Van elk diploma bestaat ook een vorderingenstaat. Als een cursist de opleiding verlaat terwijl nog niet aan alle eisen van het diploma is voldaan, krijgt de cursist de vorderingenstaat mee. Hierop staat aangegeven aan welke eisen is voldaan, zodat duidelijk is aan welke eisen nog gewerkt moet worden. Klik hier voor de CWO diploma eisen Jeugdzeilen
Na het behalen van een diploma of vorderingenstaat kan de opleiding bij een andere vaarschool of vereniging (met dezelfde discipline in het opleidingenpakket) worden vervolgd of aangevuld. De geldigheidsduur van de theorie-eisen op een vorderingenstaat is 18 maanden. De praktijkeisen op een vorderingenstaat hebben een maximum geldigheidsduur tot de eerstkomende jaarwisseling. Hiermee wordt aangegeven dat de praktijk in één seizoen moet zijn afgerond. Is het niet gelukt in een seizoen dan kan in het volgende jaar meestal eenvoudig de oude stof weer worden opgehaald.
Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.
Cursisten, die deze opleiding willen volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij Jeugdzeilen I, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal etc. Aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.
Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.
Bij ons wordt aan de jongste jeugd lesgegeven in de Optimist. Dit is een internationaal befaamde jeugdklasse waarin alle hedendaagse topzeilers als kind hebben gevaren. De Optimist is een goed doordachte boot met genoeg zeil om hard te spuiten over de plas bij jou thuis, maar die ook op het IJsselmeer kan varen. Doordat de Optimist geen gewicht heeft onder de boot kan hij omslaan, maar geleerd wordt om de boot weer rechtop te zetten.
Ben je iets ouder (vanaf 14 jaar) en vaar je liever met z’n tweeën dan kan je bij ons terecht in de RS Feva. Een snelle boot met twee zeilen en een genaker. Ze kunnen tegen een stootje en als ze omslaan, kunnen ze snel weer overeind gezet worden. Perfect geschikt om te leren zeilen in een zwaardboot.
Voor volwassenen geven wij les in de RS Quests en een RS Venture. Allemaal open zeilboten voor de sportieve zeilers. Bekijk hier onze vloot.
KDR&ZV
Postbus 517
3300 AM Dordrecht
secretariaat
Havenkantoor
06-24 84 28 19
havenmeester
Roeiafdeling
roeisecretariaat
Zeilafdeling
zeilsecretariaat
Volg ons op: